Cemil Özcan+

Cemil ÖZCAN

1953 yılında Ödemiş’te doğan Prof. Dr. Cemil ÖZCAN, ilk ve orta öğrenimini Ödemiş’te ve İstanbul Robert Kolej’de yapmıştır. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tıp doktoru, 1986 yılında Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz alanında tıpta uzman, 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı anabilim dalında bilim doktoru ve 1990 yılında Halk Sağlığı doçenti unvanlarını alarak 1996 yılında Halk Sağlığı profesörü oldu. Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında köy, ilçe ve il sağlık ocaklarında ocak hekimi; il sağlık müdür yardımcılığı, sağlık müdürlüğü, başhekimlik ile Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında Verem Savaşı Daire Başkanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bakan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Yurtdışında sağlık ekonomisi eğitimi aldı. Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsünde öğretim görevlisi, Marmara, İnönü ve Celal Bayar Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Görev yaptığı üniversitelerde senato ve yönetim kurulu üyelikleri ile yüksekokul, enstitü ve fakültelerin kurul ve yönetim kurulu üyeliklerinde yanında anabilim dalı başkanlıkları, bölüm başkanlığı, yüksekokul müdürlükleri, dekan yardımcılığı, dekanlık 2002-2006 yılları arasında Celal Bayar Üniversitesinde Rektörlük yaptı. 2020 yılında yaş haddi nedeniyle emekli oldu.

Yurtdışında, DSÖ, UNDP ve UNICEF’te uzman olarak çalıştı. Kırgızistan Sağlık Sektörü Reform Projesi konsültanı ve Türkmenistan Sağlık Master Planı Proje Sorumlusu olarak görev yaptı.

Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanan makaleleri yanında Avrupa Komisyonun yayımladığı “The Nutrition and Physical Activity” adlı kitabın Türkiye bölümünü yazdı. Ayrıca “Türk Sağlık Mevzuatı”, “Sağlık Hizmetleri El Kitabı”, “Tıbbi Farmakoloji 13. ve 14. baskılar”, “Tarihsel Bakışla Türkiye’de Halk Sağlığı” ve “Cumhuriyet ve Sağlık” kitaplarının yazarları arasında yer aldı. Özel ilgi alanları sağlık yönetimi, sağlık ekonomisi ile sağlık hukuku ve mevzuatıdır.