bos-profil

Ayten QARAYUSIFOVA

Azerbaycan’da temel eğitimine biyoloji alanında lisans derecesi ile başladı, daha sonra eğitimine devam etti ve fizyoloji alanında yüksek lisans (MS) ve mikrobiyoloji uzmanlığından biyoloji doktorasını (PhD) aldı. 2016-2018 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontol və Korunma Merkezlerinin (CDC) Saha Epidemiyolojisi ve Eğitim Programında (FETP) ders almış, Azerbaycan ve Gürcistan’da salgın ve saha araştırmalarına katılmıştır. 2020-2022 yılları arasında ABD Fulbright burs programı ile ABD’de Vaşınqton Üniversitesinde Halk Sağlığı Yüksek Lisansı (MPH) aldı.

İş deneyimini 2006-2014 yillarda Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisinde başlamış, ülkedeki mikrobiyoloji alanındaki kaynak potansiyelinin değerlendirmesini yapmış, ayrıca Avrupa hibe programlarının projelerine katılmışdır.

Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Savunma Tehdit Azaltma Ajansı (DTRA) projelerinde Azerbaycan’da ortaya çıkan ve yeniden ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara karşı hazırlık ve müdahale tedbirlerini artırmak, bu çerçevede bilimsel projeler yazmak ve uygulamak, işgücü geliştirme ve oluşturulan sistemi sürdürülebilen hale getirmek için çalıştı.

Şu anda, Azerbaycan Sağlık Bakanlığında Halk Sağlığı ve Sıhhi-Epidemiyolojik Kontrol Dairesində Başkan Yardımcısı olarak çalışmaktadır. Rolü, bulaşıcı ve özellikle tehlikeli patojenleri yönetmek, çevresel faktörlerin izlenmesini organize etmek gibi faaliyetlerle nüfus sağlığını korumak ve iyileştirmektir.