"Hakemlik Rolü Nasıl Yapılır?" videosu için lütfen tıklayınız...
"Bildiri Nasıl Yollanır?" videosu için lütfen tıklayınız...
Bildiri Gönderim Kuralları
1- Genel kurallar
Bildiriler 15 Haziran 2019 tarihi itibari ile kongre web sayfası üzerinden kabul edilecektir. Bildiri göndermek için https://2019.uhsk.org linki tıklayınız. Gönderdiğiniz bildirileri https://2019.uhsk.org/ adresinden giriş yaparak izleyebilirsiniz.
Daha önce herhangi bir ulusal ya da uluslararası dergide yayınlanmış çalışmalar bildiri olarak kabul edilmeyecektir. Son iki yıl içinde olmak koşuluyla, HASUDER’in etkinlikleri dışında ulusal ya da uluslararası etkinliklerde daha önce sunulmuş çalışmalar, sunuldukları yer ve zaman belirtilerek gönderilmek koşuluyla kabul edilecektir.
Bildiriler aşağıda “Yazar Kılavuzu” bölümünde belirtilen kurallara göre hazırlanacaktır.
Kongreye gönderilen bildirilerin tümü değerlendirmeye alınacaktır. Ancak bildirinin kongrede sunulması ve kongre kitapçığında yayınlanabilmesi için yazarlardan en az birinin 22 Ekim 2019 tarihine kadar kayıt yaptırması ve kongre kayıt ücretini yatırması zorunludur. Aksi halde bildiri kongrede yer alamayacaktır.
Bildiri gönderen kişiye en geç 7 (yedi) iş günü içerisinde “alındı” bilgisini içeren bir e-posta gönderilecektir. Alındı bilgisi bu süre içerisinde gelmezse Editörler Kurulu ile This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.geçilmesi uygun olur.
Bildiri son gönderme tarihi 30 Eylül 2019’dur. Sözel kabul edilmiş ve tam metin olarak yayınlanması istenilen bildirilerin son gönderim tarihi 15 Ekim 2019’dur.
Bildiriler, halk sağlığı alanına uygun olmalıdır. Bildiri konu başlıkları aşağıdaki konuları içerir.
- Temel Halk Sağlığı
- Sağlık Yönetimi
- Epidemiyoloji
- Sağlık Sistemleri ve Ekonomi
- Sağlıklı Kentler
- Demografi ve Sağlık
- Sağlık Antropolojisi ve Sosyolojisi
- Sağlıklı Yaşam ve Sağlığın Geliştirilmesi
- Sağlık Eğitimi
- Çevre, İklim ve Sağlık
- Toplum Beslenmesi
- Yaşlı Sağlığı
- Bulaşıcı Hastalıklar ve Bağışıklama
- Olağan Dışı Durumlar
- Kazalar ve Yaralanmalar
- Savaş, Göç ve Halk Sağlığı
- Üreme Sağlığı /Kadın Sağlığı
- Çocuk ve Ergen Sağlığı
- Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yeti Yitimi
- Toplum Ruh Sağlığı
- İş ve İşçi Sağlığı
- Sağlık Politikaları
- Sağlık İnsan gücü
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Bağımlılık Yapıcı Maddelerin Kontrolü (Tütün, Alkol vb.)
- Dezavantajlı Gruplar
- Küresel Sağlık
- Dijital Sağlık
- Halk sağlığının diğer konuları
Bildirinin kabul edilmesi halinde, yazarlar, bildirilerinin Kongre kitabında ve HASUDER’e ait sitelerde elektronik ortamda yayınlanmasına ilişkin izni, telif hakkı vermiş olduklarını kabul etmiş olur.
2- Bildiri türü
Kongreye niceliksel, niteliksel araştırmalar veya derleme şeklindeki araştırmalar özet şeklinde gönderilebilir.
3- Bildiri sunum şekli
Bildiri sunum şekli poster veya sözlü sunum şeklinde olabilir. Sorumlu yazar bildirisini sunma biçimini sözel/poster olarak belirtmelidir; ancak sözlü sunumlara ayrılacak zaman darlığı nedeniyle, sözel sunum istemlerinin tümünün karşılanamayacağı başvuru sırasında ön görülmelidir. Sözel sunum imkânı sağlanamayan bildiriler poster sunumu olarak değerlendirilecektir.
Bilimsel Danışma Kurulu tarafından değerlendirilip, kabul edilmeyen veya olanaklar nedeni ile sunulma imkânı olamayacak olan bildiri sahiplerine e-posta ile bilgi verilecektir. Sunum biçimi (sözlü/poster) 30 Eylül 2019 tarihine kadar başvuru sahiplerine iletilecek ve aynı zamanda kongre resmi web sitesinde ilan edilecektir.
Poster olarak kabul edilmiş bildirilerin sunumu tartışmalı poster başı sunum şeklinde gerçekleştirilecektir. Görevlendirilen bir öğretim üyesinin başkanlığında beşer dakikalık sürede sunum gerçekleştirilecek, ardından poster başı değerlendirme yapılacaktır. Tartışmalı poster bildiriler, 70 (yatay) x100 (düşey) ebatlarında hazırlanmalıdır. Özet bildiri hazırlama kurallarına uygun olacak şekilde posterlerin hazırlanması beklenmektedir (giriş ve amaç, gereç ve yöntem, bulgular, sonuç ve öneriler ile kaynaklar). Bu bildirilerin sunumu elektronik poster şeklinde ekrana yansıtılarak gösterilecektir. Tartışmalı poster sunumu için yazarların belirtilen saatte posterlerinin başında olmaları istenecektir.
Sözlü sunumlar, en fazla 12 slayt ve 10 dakikayı aşmayacak şekilde (8 dakika sunum, 2 dakika soru-cevap-tartışma) özet bildiri kurallarına uygun olacak şekilde hazırlanmalıdır. Sözel kabul edilen bildiriler, yazarları isterlerse kongre kitabında tam metin olarak yayınlanabilir.
Yazar kılavuzu
Özeti gönderilen bildiriler Kongre Bilimsel Kurulu’nda yer alan en az iki hakemin değerlendirmesine sunulacaktır. Hakem değerlendirmesi, gönderilen bildirinin niceliksel veya niteliksel çalışma olmasına göre standart değerlendirme formları ile yapılacaktır. Bildiri ile ilgili karar (kabul/düzeltme/ret) hakemlerin ve editörler kurulunun değerlendirmesine göre verilecektir. Düzeltme istenen bildirilerin en geç bir hafta içinde düzeltilerek yeniden gönderilmesi gerekmektedir. Düzeltme istenilen bildirilerde, düzeltmelerin “değişiklikleri izle” butonu kullanılarak veya kırmızı renkte yazılarak gönderilmesi gerekmektedir.
Bildirilerde yazar(lar)ın ya da çalışma yapılan yerin tanınmasını sağlayacak bölümlerin özet ya da tam metin içerisinde yer almaması yazarların sorumluluğundadır.
Derleme bildiri özetleri, konu üzerinde özelleşmiş ve deneyimli en az bir yazar tarafından (konu ile ilgili en az biri uluslararası indeksler tarafından taranan dergilerde yayımlanan en az üç yayını olan) yazılırsa, hakem değerlendirme sürecine alınır. Bildiri gönderme sürecinde yazar konu ile ilgili yayımlanmış yayınlarının künyelerini de bildirmiş olmalıdır.
Özet bildiri metni 400 sözcüğü aşmayacak biçimde yazılmalıdır. Özet bildiride tablo, şekil vb. görseller ve kaynak kullanılmamalıdır.
Bildiri başlığı, çalışma ile uyumlu, çalışma içeriğini yansıtacak biçimde, açık ve olduğunca kısa olmalıdır, tüm başlık boşluklu olarak 99 karakteri geçmemeli ve büyük harfle yazılmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır.
Yazar ismi/isimleri ad ve soyadların ilk harfleri büyük olarak, unvan belirtilmeden, formdaki ilgili kısma “yazar ekle” seçeneği ile yazılmalı, yazarların kurum isimlerinde kısaltma kullanılmamalıdır. Metin içinde herhangi bir yazar ve kurum adı bulunmamalıdır.
Özet metni “Giriş ve Amaç”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular” ve “Sonuç ve Öneriler” alt bölümlerinden oluşmalıdır. “Giriş ve Amaç” bölümünde bu araştırmaya neden gerek duyulduğu ve çalışmanın amacı açık ve anlaşılır biçimde belirtilmelidir. “Gereç ve Yöntem” bölümünde; araştırmanın tipi, zaman, yer ve kişi özellikleri, olguların kapsam içine alınması ile ilgili ölçütler, evren ve örneklem, bağımlı ve bağımsız değişkenler, kullanılan araçlar ve ölçüm standartları, ölçüm yönteminin geçerlik ve güvenilirliği, kullanılan istatistiksel yöntemlerin adı ve araştırma etiği ile ilgili yapılan işlemlerin açıkça yazılması beklenmektedir. “Bulgular” bölümünde çalışma sonucunda elde edilen bulgular, çalışmanın amacı, hipotezleri/araştırma soruları dikkate alınarak açık, net ve anlaşılır biçimde, tarafsız ve yorumsuz olarak aktarılmalıdır. “Sonuç ve Öneriler” bölümünde araştırmacının bulgularında dayanarak vardığı sonuç, yargı birkaç cümle ile açıklanmalıdır. Araştırmanın amacını ve elde edilen sonuçları aşan zorlama çıkarımlardan kaçınılmalı, araştırmanın yol açtığı yeni sorular veya yapıcı öneriler belirtilerek hazırlanmalıdır. Anahtar sözcük sayısı 3’ten az, 5’den fazla olmamalıdır.
Çalışma için herhangi bir kaynaktan finansal destek alınması durumunda, bu destek açık olarak yazılmalıdır. Yazarların tümünün bu çalışma ile ilgisi olabilecek biçimde herhangi bir kurum ya da kuruluşla çıkar ilişkisi içerisinde olup olmadıklarını özet bölümünün sonunda dipnot olarak bildirmeleri gerekmektedir.
Sözel kabul edilen bildiriler, yazarları isterlerse kongre kitabında tam metin olarak yayınlanabilir. Tam metin bildiriler editörler tarafından tekrar değerlendirmeden geçirilir ve aşağıdaki kurallara göre hazırlanmalıdır.
Tam metin bildiri kuralları
- Tam metin bildiriler MS Word (docx) biçiminde, A4 ebadında (21 cm x 29,7 cm), dikey, kenar boşlukları 2,5 cm bırakılarak yazılmalıdır.
- Bildiri metni 12 punto, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, tek satır aralığında ve paragraflar arasında 1 satır boşluk bırakılarak yazılmalıdır.
- Sözel kabul edilen ve tam metni daha sonra gönderilen bildirilerde, bildiri başlığı yazıldıktan sonra, başlığın altında yazar isim ve soyadları (ilk harfler büyük olacak şekilde, unvan belirtilmeden) ile kurum isimleri belirtilmelidir.
- Bildiri içi başlıklar şu şekilde olmalıdır: Özet (yukarıda belirtilen özet metni formatına uygun olmalıdır), anahtar sözcükler (en az 3, en fazla 5 adet), giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar. Ana metin -giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler bölümlerini içerir ve kelime sayısı özet hariç en az 1500, en fazla 2500 sözcük olmalıdır. Bildiride tablo veya şekil sayısı en fazla 2, kaynak sayısı en fazla 10 olmalıdır. Tablo ve şekiller, metin içinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
- Birinci derece bölüm başlıkları büyük harfle ve koyu olarak, ikinci derece ve diğer alt bölüm başlıklarında her sözcüğün ilk harfi büyük harfle ve koyu olarak yazılmalıdır. Kaynaklar ana metin içinde kullanılma sırasına göre rakamlarla üst karakter olarak gösterilir. Altı ve daha az sayıda yazarı sayısı olan kaynaklarda yazarların tamamı yazılır; yedi ve üzerinde yazar sayısı olan kaynaklarda sadece ilk üç yazarın adı yazılır, diğerleri “ve ark” şeklinde belirtilir. Dergi isimleri için Index Medicus kısaltmaları kullanılmalıdır. Değerlendirme aşamasında olan makaleler kaynak olarak kullanılamaz; bunlar metin içinde ifade edilebilir. Kaynak kişi, tarih ve iletişim şekli (varsa e-posta, gönderenin adresini sağlayınız) verilmek şartıyla, kişisel düşünceler kaynak olarak gösterilebilir. Kaynaklar Tıbbi Dergiler Uluslararası Editörler Kurulu tarafından tanımlanan şekliyle sıralanmalıdır. Anahtar sözcükleri seçerken Türkçe için "Türkiye Bilim Terimleri"ni, İngilizce için Index Medicus Tıbbi Konu Başlıkları kullanılmalıdır.
Kaynak gösterimi için örnekler
Dergi makalesi
Stephane A. Management of Congenital Cholesteatoma with Otoendoscopic Surgery:Case Report.Turkiye Klinikleri J Med Sci 2010;30(2):803-807.
Kitap
UNICEF. State of the World's Children. New York: Oxford University Press, 1998.
Kitap içinde bölüm
Phillips SJ, Whisnant JP. Hypertension and stroke. In: Laragh JH, Brenner BM, editors. Hypertension: Pathophysiology, Diagnosis, and management. 2nd ed. New York: Raven Press; 1995. p. 465-478.
Online kitap ya da web sitesi
Garrow A, Winhouse G. Anoxic brain injury: assessment and prognosis. In: Up To Date Cardiovascular Medicine [online]. Available at: www.UpToDateInc.com/card. Accessed February 22, 2000.