*** Poster bildirilerinizi en geç 23 Kasım 2019 saat 23:59'a kadar yükleyiniz.
E-poster Hazırlama Rehberi
Bilimsel etkinliklerde kabul edilen poster sunumları çalışmalarınızı kısa ve öz bir şekilde paylaşmanın önemli araçlarından biridir. Poster sunumları ile ilgili akılda tutulması gereken önemli bir husus dinleyicilerden ziyade hareketli bir gruba sunulduğudur. Poster sunumunun bu doğası gereği posterinizi daha etkin bir şekilde hedef kitlenizle buluşturabilmeniz için aşağıda önerilen poster hazırlama ilkeleri hazırlanmıştır.
E-poster hazırlarken kullanabileceğiniz bir şablonu buradan indirebilirsiniz. Posterinizi göndermek için tıklayınız.
- Araçlar ve Tasarım
Poster hazırlamak için Microsoft Power Point® programı kullanılabilir. Bunun dışında Google Slaytlar programı da internet tabanlı olarak ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bir araçtır. Kongremizde posterler elektronik ortamda sergilenecektir. Bu amaçla kolaylık olması bakımından kongre internet adresinden indirebileceğiniz Microsoft Power Point® programında hazırlanmış örnek bir slayt bulunmaktadır.
Posterlerinizin tasarımıyla ilgili genel olarak söylenebilecek ilk şey sunmak istediğiniz bilginin kısa ve öz bir şekilde metinde yer almasıdır. Kullanılacak resimler ve renk seçimleri okuyucuların dikkatini dağıtmaması amacıyla düzenlenmelidir. Fazla ve süs amaçlı resim ve yazı fontlarının kullanılmaması önerilir. Metin ve arka fonda kullandığınız renkler okunabilir olması bakımından kontrast oluşturacak şekilde seçilmelidir (Siyah-beyaz, Lacivert-sarı vb.). Posterinizin bölümleri arasında geçişler mantıksal ve izlemesi kolay olmalıdır.
- Posterin Hazırlanması ve Bölümleri
Slayt Sayısı: Posterler elektronik ortamda sergilenecek olup yalnızca 1 slayt kullanılması gerekmektedir.
Slayt Boyutu: Kullanacağınız slayt, ‘‘Geniş Ekran’’ (wide screen) olarak bilinen 16:9 boyutunda olmalıdır. Lütfen slaytınızın 16:9 boyutunda hazırlandığından emin olunuz.
Slayt arka fonu: Posterinizin arka fonunda kullanmak istediğiniz bir görsel var ise 1920x1080 piksel boyutta olması önerilmektedir.
Başlık ve Logolar: Koyu puntoyla yazılmalı ve okunun dikkatini çekecek bir başlık kullanılmalıdır. Kısa ve etkili bir başlık seçmek okuyucunun dikkatini daha kolay çekebilir. Genel olarak poster başlığı için aşağıdaki gibi öneriler mevcuttur:
- Başlığın diğer bölümlerde kullanılan puntodan büyük olması önerilmektedir.
- İki satırdan daha uzun olmamasına özen gösterilmelidir.
- Başlığın bir veya her iki tarafına kurum logoları eklenebilir
- Başlığın altında yazar isimlerine ve onların da altında kurum bilgilerine yer verilir.
- Yazar isimleri ve kurum bilgilerinin puntosu başlıktan daha küçük olmalıdır
Bölümler: Posterin metin olarak ifade edilen bölümleri giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma ile kaynaklardan oluşmaktadır. Bunlara ek olarak tablo ve şekiller kullanılabilir. Hatta posterinizde tablo ve şekillerin yerinde kullanımı metne kıyasla daha ön planda tutulmalıdır. Genel olarak;
- Posterlerin aşırı metin içermesi önerilmemektedir
- Sayılan bölümlerin 100-150 kelimeden oluşması önerilmektedir.
- Metinler 16-24 punto büyüklüğünde olabilir.
- Okuma güçlüğü yaratması nedeniyle mümkün olduğu kadar 12 puntodan küçük metin hazırlanmaması gerekmektedir.
- Kolay okunması amacıyla uzun cümlelerden kaçınılmalıdır.
- Paragraflardan çok madde işaretleriyle anlatımın tercih edilmesi önerilir.
- Giriş bölümü kısa bir arka plan ile birlikte çalışmanın amacını özetlemelidir.
- Yöntem bölümü mümkün olduğunca örneklem, çalışmanın yeri ve zamanı, süresi, değişkenler, dahil etme kriterleri, varsa müdahalenin türü ve ölçüm yöntemi ve kullanılan istatistik yöntemler hakkında bilgi vermelidir.
- Bulgular bölümünde ifade edilen amaca veya araştırma sorusuna cevap verecek çıktıların paylaşılması önerilir. Temel olarak bu bölümde tablo, grafik ve resim gibi görsellerin kullanılması son derece faydalıdır. Bu görsellerin posterde okuyucunun dikkatini çekecek büyüklüklerde ve estetik olarak hazırlanması önerilmektedir.
- Sonuç ve Tartışma bölümü araştırma amacına göre bulgulardan elde edilen cevaba ek olarak karıştırıcı faktörlerden ve araştırmanın kısıtlılıklarından söz etmelidir.
- Kaynaklar bölümünde sadece araştırmanız için öncelikli olanları belirtiniz.
Tablo ve Şekiller: Posterlerde metinsel anlatımdan ziyade tablo ve şekillerin kullanımı hem estetik hem de aktarılmak istenen bilginin kolay anlaşılmasını sağlaması bakımından daha çok tercih edilir. Tablo ve şekillerin posterde kullanılmasıyla ilgili en önemli nokta okunabilir ve net olmasıdır. Genel olarak;
- Tablolarda kullanılan rakam ve metinlerin okunabilir boyutta olmasına dikkat edilmelidir.
- Kullanılan görsellerin 960 pikselden küçük olmamasına dikkat edilmelidir
- Görsellerin orijinal boyutlarında kullanılması, %100 büyütmeden fazla büyütme fonksiyonu kullanılmaması önerilmektedir. Aksi halde görsellerde piksel kayması meydana gelebilmektedir.
Kare Kod (QR Code): Akıllı telefon teknolojisiyle birlikte kullanıma giren yeni bilgi sunum formatlarından biri de kare kod yoluyla internet üzerinde oluşturulan içeriğe erişim sağlanmasıdır. Bu içerik iletişim bilgilerinden çalışmayla ilgili posterin ötesinde bilgilerine kadar değişebilir. Dolayısıyla kare kodlar posterde kapsanamayan bilgilerin okuyucuyla paylaşılmasını sağlayabilir. Ancak bilimsel toplantılarda kullanılan kare kodlarla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:
- Henüz makale olarak yayınlanmamış bir bilginin internet üzerinden paylaşılması eserin özgünlüğüyle ilgili kaygılara neden olabilir. Bu nedenle yazarlar, bu şekilde paylaştıkları bilginin dergiler tarafından belirlenen daha önce başka bir yerde yayınlanmamış eser olma kriterlerine uygun olmasına dikkat etmelidir. Yazarlar, farklı dergilerin değişebilen kuralları olabileceğini akılda tutmalıdır.
- Kare kodla erişilen içerik bir internet sayfasında posterin kendisi olabilir.
- Kare kodla paylaşılan içerik bir video ise bu videoda poster sunumun sözlü sunumunun olması kabul edilebilir. Ancak, benzer şekilde videonun makale olarak yayınlanmamış bir çalışmanın özgünlüğünü bozmadan hazırlanması gerekmektedir.
- Kare kodla paylaşılan içerik bir yazarın henüz yayınlanmamış çalışmasının tanıtımını yapmamalıdır.
Poster Teslimi: Posterinizin son halini verdikten sonra PDF formatına çevirmeniz ve bu şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. PPT formatındaki dosyalar kabul edilmeyecektir.
Kaynakça:
- Briscoe MH. Preparing scientific illustrations: a guide to better posters, presentations, and publications. Springer Science & Business Media; 2012 Dec 6.
- Gundogan B, Koshy K, Kurar L, Whitehurst K. How to make an academic poster. Annals of medicine and surgery. 2016 Nov 1;11:69-71.
- Hutchins BI. Embed dynamic content in your poster. Science signaling. 2013 Jan 29;6(260):tr1-.
Posterinizi göndermek için tıklayınız