Rabia Çakir Koç
TÜSEB Türkiye Biyoteknoloji Ensitütü Başkan V.
İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü’nde Lisans öğrenimini tamamladıktan sonra, Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde gerçekleştirmiştir. Yüksek lisans tez çalışmasını hücre kültür teknikleri ve sitotoksisite konularında; Doktora tez çalışmasını ise Leishmaniasise Karşı Aşı Geliştirilmesi özelinde, laboratuvar ölçeğinde aşı üretilmesi ve deney hayvanlarında aşı etkinliğinin değerlendirilmesi çalışmaları ile tamamlamıştır.
Doktora sonrası Yeni Yüzyıl Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde ve Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev almıştır. Doçentlik ünvanını Biyomühendislik Alanından Biyoteknoloji ve Hayvan-Doku Kültürü anahtar kelimeleri ile kazanmıştır.
Biyoteknoloji alanında; TÜBİTAK, Bakanlıklar (Sağlık, Tarım vb.), Yükseköğretim Kurumu tarafından desteklenen Aşı, Antikor, İlaç ve Tanı Kiti Geliştirme ile ilgili 15’den fazla araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı veya danışman olarak görev almıştır. Ayrıca Food-borne parasites konulu 31 ülke ile ortak yürütülen COST projesinde 3 yıl boyunca Türkiye temsilcisi olarak yer almıştır. Uluslararası indekslerce taranan dergilerde araştırma makaleleri, uluslararası bilimsel kitap bölümleri, ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiriler olmak üzere 150’ye yakın bilimsel eseri yayınlanmıştır. Biyomühendislik alanında danışmanlığında aşı, tanı, ilaç ve nanoteknoloji konularında devam eden ve tamamlanmış birçok yüksek lisans ve doktora tez çalışması mevcuttur.