Nazmi Bilir
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1970 yılında mezun oldu, aynı Üniversitede önce İç Hastalıkları Uzmanı, sonra Halk Sağlığı Uzmanı oldu. 1976-1977 yıllarında London School of Hygiene and Tropical Medicine‘de Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji dersleri aldı, Londra Üniversitesi Kanser Enstitüsünde çalıştı. 1980 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu. 2000-2003 yıllarında Halk Sağlığı Anabilm Dalı başkanlığı, 2001-2008 yıllarında Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürlüğü yaptı, 2014 yılında emekli oldu.
Tıp Fakültesinde 30 yıl İş Sağlığı ve Güvenliği dersleri anlattı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Halk Sağlığı Enstitüsünde İş Sağlığı lisans üstü programlarını sürdürdü, Halk Sağlığı ve İş Sağlığı alanında elliden fazla öğrenci yetiştirdi. Ayrıca kronik hastalıklar epidemiyolojisi, yetişkin ve yaşlı sağlığı konularında dersler anlattı, tütün kontrolü alanında yurt içinde ve dışında çalışmalar ve projeler yaptı. Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda (ÇSGB) Komisyonlarda ve Bilim Kurullarında görev yaptı; çeşitli Kanun ve Yönetmeliklerin düzenlenmesinde bulundu.
İşyeri Hekimliği eğitimlerini düzenlemek amacı ile Türk Tabipleri Birliği bünyesinde 1987 yılında kurulan İşçi Sağlığı Kolu’nun kurucularındandır, bu kapsamda 1993 yılına kadar 10 000’den fazla işyeri hekiminin eğitiminde görev aldı; İş Sağlığında Epidemiyoloji, Endüstride Kanser Sorunu, İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi konularında dersler anlattı. İşyeri Hekimleri eğitiminin ÇSGB tarafından yapıldığı sürede bu eğitimlerde görev aldı, eğitimlerin ÖSYM tarafından sürdürüldüğü dönemde ÖSYM’de soru hazırlama ve denetleme görevi yaptı.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün isteği ile 2016 yılında “Occupational Safety and Healh Profile, Turkey” kitabını, 2017 yılında da “Occupational Safety and Health Indicators” raporunu yazdı.
Halk Sağlığı ve İş Sağlığı alanlarında kitap ve makale olarak 300’den fazla yayını vardır.