Erdal Beşer
GÖREV YERİ: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı

AKADEMİK ve MESLEKİ DENEYİM
DÖNEMİ DERECE ÜNİVERSİTE ALANI
1999-2019 Profesör Adnan Menderes Tıp-Halk Sağlığı
1994-1999 Profesör Kocaeli Tıp-Halk Sağlığı
1988-1994 Doçentlik Hacettepe, Karadeniz Tek-nik Tıp-Halk Sağlığı
1983-1988 Doktor (Tıpta Uzman) Hacettepe Halk Sağlığı-İdari
1978-1981 Doktora (Tıpta Uzmanlık) Ege Tıp-Halk Sağlığı
1969-1977 Tıp Doktorluğu Hacettepe Tıp


1983-1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Mediko-Sosyal ve Öğrenci Rekreas-yon Merkezi’nde; Hacettepe Üniversitesi Yurtlarına öğrencilerin girişinde yapılmakta olan tüberküloz tarama sensitivitesinin düşük olduğunu göstererek sensitivitesi en yüksek ve en ekonomik tarama yöntemini uygulamaya soktu. 1988 yılında Hacettepe Üniversite-si’nde Halk Sağlığı Doçenti ünvanı aldı. 1989 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı olarak göreve başladı. 1990 yılında Trabzon‘da yaşanan büyük sel felaketi sonrasında epidemilerin önlenmesine yönelik halk sağlığı çalışmalarının il düzeyinde koordinatörlüğünü yürüttü. Üç haftalık görevi boyunca Sağlık Bakanlığı ve Üniversite işbirliğini sağlayarak epidemi çıkmasını önlemiştir. Aynı yıl Amerika’da Lubbock Kenti Texas Tech ve California-San Diego State Üniversiteleri ve Kanada’da halk sağlığı ve sağlık eğitimi alanlarında çalışmalarda bulundu. 1994 yılında Trabzon’da görülen kızamık salgının ölümsüz sonuçlanmasında büyük katkıları oldu.
1994 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Profesör olarak atandı. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı ve İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Birimi Başkanlığı görevlerini yürüttü. Kocaeli İli’nde öncelikle birçok sektör bazında ‘iş sağlığı durum analizi ‘ çalışma-larını yürüterek ‘İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Birimi‘nin kurulmasına zemin ha-zırladı. 1998 yılında Birleşmiş Milletler, Sağlık Bakanlığı ve Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı yürütülen adölesan sağlığına yönelik kapsamlı bir çalışmanın Kocaeli İli’ni temsil eden bir örnekte araştırılmasının kordinatörlüğünü yürüttü. 17 Ağustos Marmara depreminden sonra Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilerek Kocaeli ‘de epidemileri önleme ve aktif sürveyans çalışmalarını koordine etti. İki aylık görevi döneminde epidemi çıkma-mıştır.
1999 Yılında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi’ne Halk Sağlığı Ana-bilim Dalı Başkanı olarak atandı. Dört uluslararası projenin ikisinde koordinatör ikisinde koordinatör yardımcısı olarak görev yaptı. Aydın Kenti’nde sektörlerarası işbirliği ile toplum kalkınması ve sağlık düzeyinin yükseltilmesi çalışmalarını koordine etti. Öğretim üyelerine yönelik “Temel Eğitim Becerileri ” Kurslarının sorumluluğunu yürüterek ekibiyle 25 (4 günlük) Kurs gerçekleştirdi. ADÜSEM Müdürlüğü görevini yürüttü (2008 -2014) 2012 yılında 3 aylık YÖK desteği ile çalıştığı Queen Mary University of London’da “Honorary Senior Research Fellow” ödülüne layık görülmüştür. 2019 yılında emekli oldu.

HOBİLERİ
Felsefe toplantılarına katılım, saha tenisi, öykü yazma.

ESERLERİNDEN ALINTILAMA
GOOGLE AKADEMİK ALINTILAMA SAYISI: 769 (2019)
WEB OF SCIENCE ALINTILAMA SAYISI: 316 (2019)