Yazdır

*** Poster bildirilerinizi en geç 23 Kasım 2019 saat 23:59'a kadar yükleyiniz.

 

E-poster Hazırlama Rehberi

Bilimsel etkinliklerde kabul edilen poster sunumları çalışmalarınızı kısa ve öz bir şekilde paylaşmanın önemli araçlarından biridir. Poster sunumları ile ilgili akılda tutulması gereken önemli bir husus dinleyicilerden ziyade hareketli bir gruba sunulduğudur. Poster sunumunun bu doğası gereği posterinizi daha etkin bir şekilde hedef kitlenizle buluşturabilmeniz için aşağıda önerilen poster hazırlama ilkeleri hazırlanmıştır.

E-poster hazırlarken kullanabileceğiniz bir şablonu buradan indirebilirsiniz.             Posterinizi göndermek için tıklayınız.

 

 Poster hazırlamak için Microsoft Power Point® programı kullanılabilir. Bunun dışında Google Slaytlar programı da internet tabanlı olarak ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bir araçtır. Kongremizde posterler elektronik ortamda sergilenecektir. Bu amaçla kolaylık olması bakımından kongre internet adresinden indirebileceğiniz Microsoft Power Point® programında hazırlanmış örnek bir slayt bulunmaktadır.

Posterlerinizin tasarımıyla ilgili genel olarak söylenebilecek ilk şey sunmak istediğiniz bilginin kısa ve öz bir şekilde metinde yer almasıdır. Kullanılacak resimler ve renk seçimleri okuyucuların dikkatini dağıtmaması amacıyla düzenlenmelidir. Fazla ve süs amaçlı resim ve yazı fontlarının kullanılmaması önerilir. Metin ve arka fonda kullandığınız renkler okunabilir olması bakımından kontrast oluşturacak şekilde seçilmelidir (Siyah-beyaz, Lacivert-sarı vb.). Posterinizin bölümleri arasında geçişler mantıksal ve izlemesi kolay olmalıdır.

 

Slayt Sayısı: Posterler elektronik ortamda sergilenecek olup yalnızca 1 slayt kullanılması gerekmektedir.

Slayt Boyutu: Kullanacağınız slayt, ‘‘Geniş Ekran’’ (wide screen) olarak bilinen 16:9 boyutunda olmalıdır. Lütfen slaytınızın 16:9 boyutunda hazırlandığından emin olunuz.

Slayt arka fonu: Posterinizin arka fonunda kullanmak istediğiniz bir görsel var ise 1920x1080 piksel boyutta olması önerilmektedir.

Başlık ve Logolar: Koyu puntoyla yazılmalı ve okunun dikkatini çekecek bir başlık kullanılmalıdır. Kısa ve etkili bir başlık seçmek okuyucunun dikkatini daha kolay çekebilir. Genel olarak poster başlığı için aşağıdaki gibi öneriler mevcuttur:

 

 

 

Bölümler: Posterin metin olarak ifade edilen bölümleri giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma ile kaynaklardan oluşmaktadır. Bunlara ek olarak tablo ve şekiller kullanılabilir. Hatta posterinizde tablo ve şekillerin yerinde kullanımı metne kıyasla daha ön planda tutulmalıdır. Genel olarak;

 

Tablo ve Şekiller: Posterlerde metinsel anlatımdan ziyade tablo ve şekillerin kullanımı hem estetik hem de aktarılmak istenen bilginin kolay anlaşılmasını sağlaması bakımından daha çok tercih edilir. Tablo ve şekillerin posterde kullanılmasıyla ilgili en önemli nokta okunabilir ve net olmasıdır. Genel olarak;

Kare Kod (QR Code): Akıllı telefon teknolojisiyle birlikte kullanıma giren yeni bilgi sunum formatlarından biri de kare kod yoluyla internet üzerinde oluşturulan içeriğe erişim sağlanmasıdır. Bu içerik iletişim bilgilerinden çalışmayla ilgili posterin ötesinde bilgilerine kadar değişebilir. Dolayısıyla kare kodlar posterde kapsanamayan bilgilerin okuyucuyla paylaşılmasını sağlayabilir. Ancak bilimsel toplantılarda kullanılan kare kodlarla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

Poster Teslimi: Posterinizin son halini verdikten sonra PDF formatına çevirmeniz ve bu şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. PPT formatındaki dosyalar kabul edilmeyecektir.

Kaynakça:

 

Posterinizi göndermek için tıklayınız